Pole pozíció

Pole pozíció

Top pilóták 2015 szerintem

2015. december 03. - Safi882

f1_2015_mexican_gp_team_principals_press_sky_f1_hd_720p_30-10-201518-53-46.png

A csapatfőnökök megszavazták, hogy kik voltak 2015 legjobban teljesítő pilótái, most ezt a listát véleményezem.

1. Lewis Hamilton 229 pont

Elképesztő teljesítmény a szezon nagy részében, aztán leengedés a bajnoki cím megszerzése után. Az első hely még így is teljességgel megérdemelt. Amúgy is kevés olyan eset létezik amikor ne az adott bajnokot tartanám a szezon legjobbjának. Viszont 2016-ra fel kell kötni a gatyát, mert ha Rosberg leigazolja Grosjean csodatevő pszichológusát vagy egyszerűen elrendezi magát fejben és elbírja végre a nyomást, akkor Lewisnak minden lehetőségből a maximumot kell majd kihoznia. 

2. Sebastian Vettel 180 pont

Amit lehetett kipréselt a Ferrariból és ami talán még fontosabb, látszólag nem csak a pályán, de a pályán kívül is rendkívül pozitív hatással van az egész csapatra. Sikerült feledtetnie a tavalyi megmagyarázhatatlan vereséget Ricciardoval szemben és akár akarom, akár nem, egyre inkább Michael Schumacheres az útja. Sokan várják, hogy a Ferrari 2016-ra utoléri a Mercedest és erőből meccsben lesznek velük, én egyelőre inkább csak remélem.

3. Nico Rosberg 113 pont

Szezonja Hamilton tökéletes ellentéte, persze hozzátéve azt, hogy közben mindketten rommá verték a mezőnyt. Az utolsó három futamon aratott győzelme és a pole sorozata elismerésre méltó, de az én szememben sokat ront az értékén, hogy az erőfölényt csak a már tét nélküli futamokon tudta hozni. Van egy olyan érzésem, hogy a következő év Nico utolsó esélye lesz, hogy megszerezze a bajnoki címet. Szerintem a jövő év végén Hamilton vagy ő távozik (ezt sejteti Wolff legújabb nyilatkozata is) és valószínűsítem, hogy ez az a pilóta lesz, aki jövőre hátrébb végez.

4. Max Verstappen 77 pont

Amikor gyerekként elkezdtem nézni a Formula 1-et akkor még Jos the Boss ment. Tény, hogy Max már most sokkal inkább boss, mint a papa volt (még ha nem is rímel), de ebben 4. helyben benne van az a hatalmas hype is, ami körüllengi. Amit eddig láttam belőle, az nem csak arról győzött meg, hogy nem fog Alguersuari sorsára jutni, de arról is, hogy világbajnokalap a srác. A nyers tempó csak egy dolog, amire még következtetni sem egyszerű, de a szituációmegoldó intelligenciája és az előzései élményszámba mentek. Ennek ellenére azért a 4. helyet túlzónak tartom, hiszen a tabella 12. helyén végzett. Még csak 18 éves, adjunk neki időt, hogy tényleg felérjen teljesítménybe egy pilótarangsor (legalább) 4. helyére.

5. Danyiil Kvjat 69 pont

Csendben lopakodik az orosz, idén sikerült megvernie azt a Ricciardot, aki tavaly 3 futamot nyert (és nem mellesleg Vettel előtt végzett). Enélkül könnyen lehet, hogy Max Verstappen már jövőre az ő autójában ülne, de a körülmények így sem játszanak a kezére. Az idei autóval még a jó teljesítményével is nehéz volt kitűnnie és jövőre sem számíthat sokkal többre. Viszont, ha továbbra is sikerrel úszik az árral szemben, akkor talán képes lehet majd valami nagyobbra is, ha megfordul az ár.

6. Fernando Alonso 57 pont

Számomra érthetetlen, hogy Fernando hogy kerül a 6. helyre és mi alapján. Az egy dolog, hogy kvalitásai alapján még mindig a három legjobb képességű pilóta közt van szerintem (Alonso, Hamilton, Vettel), de az idei teljesítményét nehezebb értékelni, mint a Manor pilótákét. Az autó az esetek többségében bedöglött vagy lassú volt, de legtöbbször mindkettő és mivel ez a McLaren-Honda első éve még a tavaly szezont sem lehet nagyon alapul venni. Ennyi műszaki hiba miatt még Buttonhoz is nehéz hasonlítani, aki viszont  nem került fel a listára. Már arról is szólnak a pletyák, hogy a 2016-os évet kihagyja, de szerintem ha így lesz akkor már soha nem fog visszatérni. Valószínűsítem, hogy az autó jövőre sokkal megbízhatóbb és valamivel gyorsabb lesz, de a középmezőnybeli csatározás aligha fogja feltüzelni.

7. Valtteri Bottas 52 pont

Vegyesek az érzéseim. Egyrészt teljesítmény alapján talán őt tenném a lista 4. helyére. Másrészt úgy érzem, hogy ahogy Kvjat az árral szemben úszik, Valtteri most úszik egyirányban az árral és most kellett volna meglovagolni egy hullámot rendesen. Ha idén sikerült volna összehozni egy győzelmet, akkor jó esélye lenne feljebb lépni mielőtt a Williams süllyedni kezd. Idővel pedig szerintem a Williams vissza fog süllyedni a középmezőnybe, hiszen általában ez a nem gyári (vagy gyári támogatású) csapatok rendje és akkor már sokkal nehezebb lesz kitűnni. Emlékeztetőül Grosjean milyen jól ment 2013-ban és ha akkor be tudott volna húzni egy futamgyőzelmet, akkor lehet, hogy most nem a Haas-hoz menne abban a reményben, hogy egy szép napon talán még beülhet a Ferrariba.

8. Sergio Pérez 48 pont

Ahogy az életben valaki megítélésében sokat nyom az első és az (addigi) utolsó benyomás, úgy nincs ez különösen másképp a pilótáknál sem. Sergionak nem volt egy fergeteges éve alapvetően, viszont az utolsó pár futam nagyon sokat dobott rajta. Hülkenberget megverni a pontozásban csapattársként egyik pilótának sem lenne könnyű feladat és a szezon utolsó felében nem csak a lépés jött ki neki jobban, hanem a tempókülönbség is imponáló volt. Valószínűsítem, hogy világbajnok már nem lesz belőle, de a középmezőnybeli pilótáknál kulcskérdés a csapattárs legyőzése a túléléshez, hiszen a cserélődés állandó és mindig vannak fiatalabbak (az idő előrehaladtával nyilván egyre többen), akik szeretnék betölteni ezeket a helyeket. 

9. Daniel Ricciardo 47 pont

A bajnokságban kikapott Kvjattól, de ehhez sok pech is hozzájárult az autó gyengeségei mellett. Az én listámon mindenképp előrébb szerepelne, szerintem az igazi arcát Szingapúrban mutatta meg, amikor jó volt az autó és csatában volt Vettellel. Jelenleg ő is árral szemben úszik, de szerintem meg van benne a potenciál, hogy ha egyszer jó helyre kerül akkor a világbajnoki címért harcoljon.

10. Kimi Räikkönen 37 pont

Számomra egyértelmű csalódás. Alonso vagy Vettel csapattársaként ugyan nem szégyen kikapni, de nem azt várnám tőle, hogy ennyire simán. Igen tudom, sokszor volt balszerencsés, de akkor is általában Vettel erőből előtte volt a legtöbb futamon. Jó lenne ugyanazt a Kimit újra látni, aki 2005-ben szélvészgyors volt és csak azért nem lett bajnok, mert állandóan szétesett az autó. A jelenlegi F1 legnagyobb karaktere és marketingszempontból az tenne a legjobbat a sportágnak, ha minél tovább maradna, de az idei teljesítményét szerintem a felső középmezőny szinte bármelyik tagja képes lett volna hozni.

+1 És még pár szót azokról, akik kimaradtak ebből a toplistából

Említésre méltónak tartom még Grosjean teljesítményét, aki szerintem messze erőn felüli dolgokat tett a Lotussal és nem csak azért mert rommá verte Maldonadot. Továbbá ha Verstappen 4., akkor helye lenne a listán Sainznak is, aki azért általában elég jól pariban volt vele. 

És hogy jövőre kik lesznek a legjobb pilóták listáján? A vállalkozó szelleműek megtippelhetik, már csak alig több, mint 108 nap van a szezonnyitó futam rajtjáig...

ping.png

A bejegyzés trackback címe:

https://polepozicio.blog.hu/api/trackback/id/tr288134568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása